Brussels Beer Bus: rondrit met schuimkraag

“We werken samen met het trammuseum, en met Brusselse bierbrouwers die ook nog jong zijn zoals wij”, zegt Ben van Brussels Beer Bus

Deze zaterdag rijdt de Brussels Beer Bus voor het eerst door Brussel. Een oude MIVB-bus uit de jaren 60 vertrekt aan het Koninklijk Paleis met 34 passagiers aan boord. Onderweg proeven toeristen vier bieren van Brusselse microbrouwerijen en worden ze getrakteerd op anekdotes die voor organisatoren Ben en Vincent Miller persoonlijk zijn, of juist historisch interessant.

De bierbus van de twee Brusselse broers Ben en Vincent legt zaterdag voor de eerste keer een parcours af door Brussel. De rit duurt ongeveer drie uur, met een oude bus die ze huren bij het trammuseum. “Brussels Beer Bus combineert zo een stuk van het Brussels patrimonium, die oude bus die vroeger echt voor de MIVB reed, met actualiteit en met de bieren van nieuwe microbrouwerijen”, zegt een van de initiatiefnemers van het project, Ben Miller.

“We rijden vanaf nu elke week op zaterdag, dat doen we zeker tot in september. Het is niet de bedoeling dat iedereen onderweg zat raakt. Niemand is verplicht om de bieren helemaal op te drinken, al verwacht ik wel dat dat gaat gebeuren.”

Geen Brussel zonder bier
Bij de startplaats aan het Koninklijk Paleis schenken Ben en Vincent een bier van Brasserie de la Senne. “We beginnen daar met het Zinnebier, dat speciaal voor de Zinnekeparade gecreëerd is. Bij de eerste halte aan het Poelaertplein volgt een Curieuse-neus van brouwerij En Stoemelings. Aan het Jubelpark serveren we de Baby-lone van Brussels Beer Project. We eindigen in het leuke, kleine biermuseum van Schaarbeek. Alleen daar kan je La Schaerbeekoise drinken. Niet alleen bij elke halte, maar ook onderweg kunnen mensen proeven van de Brusselse bieren.”

Ben en Vincent gidsen zelf tijdens de busrit: “We vertellen in het Engels meer over de bieren, want je kan België en Brussel niet begrijpen als je geen bier proeft.” Maar er is ook aandacht voor geschiedenis. “Bijvoorbeeld dat Karl Marx een manifest schreef in de Marollen. Er zijn ook meer persoonlijke of actuele anekdotes die zelfs Brusselaars soms niet kennen. Ik werk in de politiek en vertel in de Europese wijk over wat de EU-lobbyisten daar doen.” Ook het verbod op het openen van nieuwe snackbars in Schaarbeek kan een weetje zijn voor onderweg.

Wachtlijst
Het project kan er voor zorgen dat toeristen niet alleen naar de Grote Markt en Manneken Pis gaan, aldus Ben en Vincent Miller, die het idee kregen nadat ze zelf veel reizen maakten. De financiering organiseerden ze volledig zelf. “Als het een succes is, zetten we dat verder. Voor deze zaterdag hebben we nog tien mensen op de wachtlijst staan. Pas na het weekend starten we met onze publiciteit, want voor de volgende edities zijn er nog geen boekingen.”

Andere parcours in andere wijken zijn op termijn misschien ook een optie “maar bijvoorbeeld niet in Molenbeek. Daar zijn veel smalle straten waar een oude bus niet kan doorrijden.”

Een ritje met de Brussels Beer bus kost 50 euro, inclusief vier biertjes. En “voor wie op het einde toch nog wil aperitieven” is een korting aan La Bièrothèque in Schaarbeek en een voucher bij Brussels Beer Project.

Full article.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *